صفحه شخصی امین افتخاری   
 
نام و نام خانوادگی: امین افتخاری
استان: آذربایجان غربی - شهرستان: ارومیه
رشته: کارشناسی عمران - پایه نظام مهندسی: سه
شغل:  مهندس ناظر
شماره نظام مهندسی:  5078
تاریخ عضویت:  1390/04/27
 روزنوشت ها    
 

 نفس های آخر دریاچه بخش عمومی

19

دریاچه اُرومیه در شمال غربی ایران و در منطقهٔ آذربایجان واقع شده‌است. این دریاچه طبق آخرین تقسیمات کشوری، بین دو استان آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی تقسیم شده‌است. دریاچهٔ ارومیه، بزرگ‌ترین دریاچهٔ داخلی ایران و دومین دریاچهٔ آب‌شور دنیا است.آب این دریاچه بسیار شور بوده و عمدتاً از رودخانه‌های زرینه‌رود، سیمینه‌رود، گدار، باراندوز، شهرچای، نازلو و زولا تغذیه می‌شود.

حوضهٔ آبریز دریاچه ارومیه، ۵۱٬۸۷۶ کیلومتر مربع است که پیرامون ۳٪ مساحت کل کشور ایران را دربر می‌گیرد. این حوضه با داشتن دشت‌هایی مانند دشت تبریز، ارومیه، مراغه، مهاباد، میاندوآب، نقده، سلماس، پیرانشهر، آذرشهر و اشنویه، یکی از کانون‌های ارزشمند فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به‌شمار می‌رود.
تصویر ماهواره ای از دریاچه ارومیه که در سال ۲۰۰۳ گرفته شده است.دو نیم شدن دریاچه به خاطر پل میان گذر دریاچه در مرکز آن مشخص است.

دریاچه ارومیه بزرگ‌ترین آبگیر دایمی آسیای غربی است که در شمال غرب فلات ایران قرار گرفته‌است. پارک ملی دریاچه ارومیه پس از مرداب انزلی، از جالب‌ترین و نغزترین زیستگاه‌های طبیعی جانوران در ایران به‌شمار می‌رود. در حال حاضر ۲۷ گونه پستاندار، ۲۱۲ گونه پرنده، ۴۱ گونه خزنده، ۷ گونه دوزیست و ۲۶ گونه ماهی حیات وحش این دریاچه را تشکیل داده‌اند.

آب دریاچهٔ ارومیه بسیار شور و میزان نمک محلول در آن دو برابر اقیانوس‌ها است. به این دلیل، هیچ ماهی و نرم‌تنی به جز گونه‌هایی از سخت‌پوستان در آن زندگی نمی‌کنند و آب آن هیچ‌وقت یخ نمی‌زند. شناکنندگان نیز می‌توانند بر روی آب آن شناور بمانند.

آب دریاچهٔ ارومیه از دستهٔ آب‌های کلروره سدیک می‌باشد و گل دریاچهٔ ارومیه خمیری سیاه‌رنگ و جزو گل‌های کلروره‌ است که دارای خاصیت درمانی برای بیماری‌هایی چون رماتیسم و آرتروز و بیماری‌های زنانه‌است.

دریاچهٔ ارومیه دارای ۱۰۲ جزیره‌است که همهٔ آن‌ها از سوی سازمان یونسکو به عنوان اندوختهٔ طبیعی جهان به ثبت رسیده‌اند. جزیرهٔ اِشک، زیستگاه پرندگان زیبای کوچک، از جمله مرغ آتش و تنجه و همچنین تعدادی گوزن زرد ایرانی و گوسفند وحشی (قوچ و میش) به آن انتقال داده شده‌اند. برای گشت و گذار در دریاچه و جزیره‌های آن می‌توان از دو کشتی سهند و نوح، یا قایق‌های گوناگون در بندر گلمانخانه بهره گرفت.

تاریخچه:

نام کهن این دریاچه چیچَست بوده‌است. این واژه، واژه‌ایست از زبان اوستایی و پارسی باستان و تلفظ آن چَئِچَستَ بوده‌است. دریاچهٔ چیچست در اسطوره‌های ایرانی نقشی بنیادین دارد. عرصهٔ بسیاری از رویدادهای مهم زندگی کیخسرو، کرانهٔ این دریاچه بوده‌است. دژ بهمن که کیخسرو در نبردی غول‌آسا و سهمگین آن را می‌گشاید و از چنگ دیوان به‌در می‌آورد، در نزدیکی همین دریاچه بوده و بسیاری از اسطوره‌های دیگر.

دریاچهٔ ارومیه یکی از زیستگاه‌های طبیعی مهم در منطقهٔ آذربایجان که در عین حال برای ورزش‌های آبی همانند شنا، قایقرانی و اسکی روی آب نیز بسیار مناسب می‌باشد، در آستانهٔ خشک شدن است. این دریاچه که با سواحل زیبا و آب‌شور خود گردشگران بسیاری را در فصول مختلف و علی‌الخصوص در تابستان به‌سوی خود جلب می‌نماید، از نظر داشتن موادّ معدنی گوناگون، دارای یکی از کمیاب‌ترین منابع طبیعی بوده و امروزه با تهدیدی بسیار جدی روبروست.

خشکیدن دریاچه:

سیر عقب نشینی ساحل دریاچه بین سالهای ۱۳۶۳ و ۱۳۸۲. در تصویر سطح آب دریاچه سند است نه سایه اطراف آن

این دریاچه در خطر خشک شدن کامل قراردارد و طی ۱۳ سال گذشته ۶ متر کاهش سطح داشته‌است. اختصاص ۹۰٪ منابع آبی منطقه به بخش کشاورزی، تبخیر زیاد در پی گرم شدن هوا و برداشت غیرمجاز از آب‌های زیرزمینی در پی حفر چاه از دلایل خشک شدن این دریاچه می‌باشند. کارشناسان ابراز داشته‌اند در صورت خشک شدن این دریاچه هوای معتدل منطقه تبدیل به هوای گرمسیری با بادهای نمکی خواهد شد و زیست محیط منطقه را تغییر خواهد داد.

در مرداد ماه سال ۱۳۹۰ مجلس شورای اسلامی با دو فوریت طرح انتقال آب به دریاچه ارومیه موافقت نکرد و این امر به احتمال زیاد به بحرانی تر شدن اوضاع دریاچه دامن خواهد زد، علاوه بر این پیش بینی میشود در صورت خشک شدن احتمالی دریاچه شاهد بارش باران نمک در بسیاری از استان های همجوار باشیم و در ادامه این امر منجر به آواره شدن ۱۳ میلیون نفر خواهد شد

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/36/Urmia-1-2.gif

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cf/Kazem_Dashi.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fd/Lake_urmia%2C_salt_crystals.jpg


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b0/UrmiaLake.jpg

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c5/UrmiaLakeBridge.JPG

چهارشنبه 16 شهریور 1390 ساعت 10:39  
 نظرات    
 
بلال مرادی قره تپه 17:41 چهارشنبه 16 شهریور 1390
11
 بلال مرادی قره تپه
اولا" ممنون از شما مهندس عزیز و
دوما" عذر از از شما که این مطلب را می نویسم
سوما" گلایه دارم از مدیریت سایت که من چند روز قبل من این مطلب را فرستاده بودم ولی اما ... .
مهدی نعیمی 22:14 چهارشنبه 16 شهریور 1390
7
 مهدی  نعیمی
چه فایده قدرشو ندونستن من خودم اهل همین دور و اطراف دریاچه ارومیه هستم اگه از نزدیک ببینین گریه تون بی اختیار از چشمتون جاری میشه مثل الان من که دارم این رو می نویسم گریه شدیدی ........
سید حافظ هاشمی 23:05 چهارشنبه 16 شهریور 1390
6
 سید حافظ هاشمی
من هم از مدیریت سایت می خواهم که کلیه مطالب را که دوستان می فرستند به ترتیب زمان و تاریخ ارسال دوستان در سایت درج نمایند تا گله و شکایتی و افکار بد بینانه ای بین اعضا اتفاق نیفتد. با تشکر فراوان .
امیر یاشار فیلا 02:49 پنجشنبه 17 شهریور 1390
10
 امیر یاشار فیلا
هامون، بختگان، زاینده‌رود، گاوخونی، تالاب انزلی و اکنون ـ دریغا ـ دریاچه‌ی بی‌مانند ارومیه ...
این خاکِ تشنه و مردم نجیب‌اش چند فاجعه‌ی جبران‌ناپذیر دیگر را باید شاهد باشند تا ضرورتِ تشکیلِ سازمان یا وزارتخانه‌ی «منابع آب و آب‌خیزداری» و اقداماتِ عاجل و پیشگیرانه‌ی آن بر نمایندگان مردم در مجلس و دیگر مسئولان آشکار شود!؟
مهدی ابراهیمی 10:41 پنجشنبه 17 شهریور 1390
8
 مهدی ابراهیمی
ممنون از شما
دریاچه ارومیه فقط برای ارومیه نیست برای کل ایران هست امیدوارم همه دوستان از سراسر ایران و به خاطر ایران عزیزمان به فکر دریاچه باشیم و اگر اطلاعات خاص و نظر قابل اجرا و مورد مشابه اجرا شده در سراسر دنیا داشته باشیم اطلاع رسانی کنیم.
امین افتخاری 14:27 پنجشنبه 17 شهریور 1390
5
 امین افتخاری
با سلام خدمت تمامی دوستان عزیز و محترم
همینطوره که می فرمایین
دوستان قصد بی ادبی نداشتم فقط خواستم اطلاع رسانی کرده باشم
من هم با نظر آقای هاشمی موافقم مدیریت محترم سایت باید مطالب رو به ترتیب زمان و تاریخ ارسال دوستان تو سایت درج کنن
ما باید قدر نعمتهای خدارو به موقع بدونیم و ازشون به موقع استفاده کنیم نه وقتی که از دست رفتن
نازنین بهشتی 18:01 پنجشنبه 17 شهریور 1390
9
 نازنین بهشتی
افسوس ...

دوستان نظر بدین : غیر از افسوس خوردن چه کار عملی دیگه ای میشه برای کند کردن روند خشک شدن این دریاچه میشه کرد؟
این رسالت قشر تحصیلکرده اس
عباس غفاری 21:33 پنجشنبه 17 شهریور 1390
8
 عباس غفاری
اولین ضربه مرگبار را احداث جاده وپل میانگذر به این دریاچه زد. این کار با روشی مغایر باروشهای مدرن جاده و پل سازی و با اتکا به ابتدایی ترین شیوه جاده سازی انجام شد. بیش از ۵ میلیارد تن خاک و سنگ به دریاچه ریخته شد تا شرق و غرب این دریاچه به هم وصل شود. به این ترتیب دریاچه به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم شد.و یک اکوسیستم آبی یکپارچه به دونیم تبدیل شد. تعادل زیست محیطی دریاچه بر هم خورد. و این منجر به نابودی تقریبی تنها جاندار آبزی سخت پوست به نام آرتمیا در نیمه شمالی شد.

ضربه بعدی را احداث نسنجیده حدود 35 سد( که عملا شریانهای ورودی دریاچه را قطع کرد) به دریاچه زد.


و متاسفانه همه اینها را به نام شاهکار مهندسی تبلیغ کردند.

یادمان باشد طبیعت با صبوری تمام صدماتی را که به آن میزنیم تحمل وترمیم میکند اما وقتی که در ورطه مرگ افتاد هیچ درمانی را نمیپذیرد .آرزو میکنم دریاچه به این مرحله نرسیده باشد.و ما تجربه تلخ دریاچه آرال را در اینجا نداشته باشیم.

ویادمان باشد همه ما در حفظ دریاچه مسئولیم.
عبدالرضا هادیفر 12:21 سه شنبه 19 مهر 1390
4
 عبدالرضا هادیفر
همکاران عزیز من خودم بچه ارومیه هستم شنیدن کی بود مانند دیدن وقتی برای یه کاری می خوای به تبریز بری و مجبوری از روی میانگذر دریاچه رد بشی و دیگه دریاچه ای رو نمی بینی اون وقت عظمت فاجعه رو درخواهی یافت .واقعیت اینه که مابرای چیزهای بی اهمیت خیلی وقت میذاریم و برای کارهای مهم خیلی بی تفاوتیم .حقیقت اینه که همین امروز اگه کل آب مورد نیاز دریاچه تامین بشه اون اکوسیستم رو چگونه جایگزین خواهیم کرد اون همه نمک رو که بصورت تپه های سنگی نمایانند و هرروز تعدادشان زیاد میشه چکارکنیم با چه نیرویی دوباره نمکهارو توی آب حل کنیم تا باز بتونیم بگیم دریاچه با آب شور؟ اگه هزاران میلیار تومان هزینه بکنیم دیگه نمی تونیم زندگی آرتمیاهارا برگردونیم .هروقت از این جور مشکلات صحبت میشه یاد این شعر شاعر ارجمند می افتم که می گه :
گوش اگر گوش تو و ناله اگر ناله ماست آنچه البته به جایی نرسد فریاد است
ممنون
نایب شجاع شفیعی 13:02 سه شنبه 19 مهر 1390
3
 نایب شجاع شفیعی
با عرض سلام و تشکر- خیلی ناراحت کننده است- من نگران دریاچه خزر هستم- روز به روز آلوده تر می شود و آینده ای جز ارومیه ندارد......
حمید بناپورغفاری 13:08 سه شنبه 19 مهر 1390
5
 حمید  بناپورغفاری
بسیار غم انگیز و جای تاسف دارد بلای ایکه بر سر محیط زیست ایران آمده است و دریاچه زیبای ارومیه یکی از قربانیان مدیران پروازی هست - توضیحات جناب مهندس عباس غفاری هم دقیق و فنی هستند - خانم مهندس بهشتی برای نجات دریاچه می توان کار های کرد بعنوان مثال تخریب پل کلانتری که الحق آنرا باید یک افتضاح مهندسی لقب داد - دادن حق آبه از سدها و تخریب بعضی از سدهای غیر کار شناسی
نازنین بهشتی 14:34 سه شنبه 19 مهر 1390
5
 نازنین بهشتی
آقای مهندس شجاع شفیعی
نگران نباشین
سیکل خشک شدن دریای خزر احتمالا بجای 400-500 سال، 2-3 هزار ساله
هیچ رقمه به "ما" مربوط نمیشه